CORONAloop opening seizoen 2021-2022

Nagekomen verslag van Maria del Grosso

 

WE MOGEN WEER!

Op een zonnige nazomerochtend (19 september 2021) startte de skivereniging Fryslân het seizoen 2021/2022. Zomer en skiën, het lijkt tegenstrijdig, maar onder de spandoeken van de club zagen we toch echt onze trainer Bas Tellinga zitten. ZITTEN, inderdaad, want Bas zijn voet was ingepakt wegens een blessure.

Misschien werden we daarom wel zonder warming-up losgelaten de wei (het bos) in. Op een nieuwe openingsplek dit keer. Niet in Oranjewoud maar in de bossen van Beetsterzwaag/Sparjeburd. Met de belofte dat we langs de golfbaan en de Wite Mar zouden komen op de ongeveer 5 kilometer lange route.

Voor wie de routebeschrijving via een serie foto’s niet op de telefoon had, lagen uitgeprinte exemplaren klaar. Dat kon niet voorkomen dat sommigen letterlijk de draad kwijt waren, want de gele touwtjes, die de route nog eens ondersteunden, boden niet voldoende steun. Zo belandde ons groepje op een smal mountainbike-pad om even later tot onze verrassing toch weer een geel touwtje tegen te komen.  De golfbaan zagen we nooit, de Wite Mar gelukkig wel in al zijn pracht en praal.

Intussen draaide een ander deel van de 35 aanwezigen zich warm bij Sparjeburd in Hemrik. Onder leiding van de kersverse vader Erik werden de spieren losgemaakt na een stop die wegens corona langer was geweest dan alleen de reguliere pauze tussen april en september. Los van degenen die de hele zomer doortrainden.

Rond 11 uur verzamelden beide groepen zich bij de Blokhut waar we voorzien werden van koffie uit een glas met een heerlijk stuk oranjekoek erbij. Zoals het bestuur aankondigde: dit was de eerste editie van de Corona-loop en hopelijk ook de laatste, maar zo’n openingsloop willen we wel weer. Dank voor het organiseren!

Maria

zondag 19 september 2021 te Beetsterzwaag/Sparjeburd Hemrik.
De foto’s zijn een kleurrijke weergave van een zeer geslaagde gezellige openingsloop.
Foto's zijn gemaakt bij de Wite Mar en bij de Blokhut. door Jan Willem, Peter en Alke
in willekeurige volgorde (bepaald door de computer).
Dus veel foto's en weinig tekst, maar bedenk 1 foto zegt meer dan 1000 woorden.

Veel plezier bij de show.

Klik op de 1e foto, klik vervolgens rechtsboven voor volledig beeld, diashow enz.

Stania State

Eind goed al goed …...

 

 

De aanloop naar de eindtraining was deze keer eentje van ‘zwaan kleef aan’, want het idee om in coronatijd het winterseizoen in het Staniapark in Oentsjerk met een bakje ‘to-’go’ troost  af te sluiten, was spontaan in de groep Tytsjerk ontstaan. De trainingslocaties Hemrik en Oranjewoud sloten zich hier al snel bij aan en zo werd het toch nog een gezamenlijke winterafsluiting. Ook met dank aan de uitbaters Anne en Henriëtte van Brasserie Stania State voor hun medewerking in deze.

 

 

De slotactiviteit verliep ongedwongen en dat had zo z’n charme, want hoewel de trainers uiterst creatief waren geweest met ideeën voor het trainen in groepjes op gepaste afstand, bleek de praktijk hier en daar wat weerbarstiger. Bovendien nodigde het park met z’n slingerende paden en diverse vijverpartijen ertoe uit dat niet altijd de bedoelde route werd gevolgd, maar dat lijkt een beetje inherent aan de huidige turbulente en tegelijk stille tijd te zijn... Wel werd voortdurend rekening gehouden met de 1,5 meter maatregel.

 

 

Naast de hardlopers kwamen ook de wandelaars onder ons aan hun trekken. En zo heeft een ieder op zijn/haar eigen manier op deze zonnige voorjaarsdag kunnen genieten van sporten in het schitterende Staniapark en na afloop van een lekker bakje troost met jawel ….. heerlijk appelgebak met slagroom! Ook dat verliep in een zeer ongedwongen sfeer, want de ene streek neer op een bankje in het park en de ander liep wat rond om met deze en gene een gesprekje aan te knopen. En zo vond een ieder zijn weg als alternatief voor het vanwege corona nog steeds gesloten terras.

 

 

Ten slotte werd trainer Bas door de groep van Tytsjerk in het zonnetje gezet in de vorm van een toespraakje en een fleurige kaart met inhoud. De reden daarvan was dat hij deze groep met ingang van het volgende seizoen helaas niet meer zal trainen. Zijn trainingen werden vooral gekenmerkt door zijn betrokkenheid, creativiteit, enthousiasme en no-nonsense mentaliteit van ‘Sizzen is neat, mar dwaan is in ding’, eigenschappen waarmee hij bij deze groep veel waardering heeft geoogst. Daarom namens de hele groep Tytsjerk: “Beste Bas, BEDANKT!”

 

Zijn opvolger Erik werd veel succes gewenst om deze gezellige kwebbelgroep in toom te houden. En dat zal echt wel lukken.

 

 

Al met al kan worden teruggezien op een mooie en ongedwongen slotactiviteit op deze prachtige, maar koele voorjaarsdag. Zo werd het trainingsseizoen met onderbrekingen vanwege corona toch nog passend afgesloten. Eind goed al goed. Toch hopen we met z’n allen dat dit een opstap zal zijn naar weer een échte Stanialoop in 2022!

 

 

Sjoerdtje Mulder (groep Tytsjerk)                                                                                       24-04-2021

 

Zaterdag 28 maart 2020 ……

Stanialoop 2020


Is de dag waarop we de jaarlijkse seizoensafsluiting hadden kunnen vieren, als het coronavirus de wereld nu niet zo ongelooflijk hard in zijn greep had gehouden. Het zijn stormachtige en tegelijk onwerkelijk stille tijden. Beklemmend en ongrijpbaar.

De feestelijke seizoensafsluiting van vorig jaar staat nu ineens in een heel ander perspectief, evenals veel andere dingen die zo vanzelfsprekend waren, maar dat nu plotseling niet meer zijn. Toch blijft er genoeg moois over om van te genieten, vooral als je het geluk hebt gezond te zijn, in een mooie omgeving te wonen en tot dusver nog enige bewegingsvrijheid te hebben. Verdrietig genoeg is dat niet voor iedereen weggelegd.

Seizoensopening 2020-2021

 Openingsloop 20-09-2020 in Oranjewoud.

  In den beginne ……

  ………………….was er een zorgeloze zonnige zondag. We mochten weer met ons ruim veertigen achter elkaar aan rennen door een bos.  Af en toe diepe kniebuigingen, lunges, molenwieken, allerhande ingewikkelde beenoefeningen, hoppende voeten en springende enkels. Dat was lang geleden.

  ………………….was er een woud, toen een Oranjewoud en nu met een Bas en een Jan.

 Beiden hebben in het verleden parcoursen uitgezet, renners aangemoedigd, oefeningen eindeloos nog maar een keer uitgelegd en ons allen tot ongekende hoogtes opgejaagd.

 Ook dit jaar weer, maar nu een paar kilometers met hindernissen; klok rond (dit bleek voor 1 groep toch te hoog gegrepen) en ons, hijgend en puffend, bij de finish verwelkomend met een motiverend “goed gedaan”.  Van schrik gingen een paar toch maar weer even een rondje lopen.

 …………………..was er een Oranjewoud en toen een hotel.  Dit hotel is onderhand een bekende pleisterplaats. Nu gedwongen buiten maar een kop koffie met appelgebak smaakt eigenlijk stukken beter buiten, in de zon, onszelf complimenterend dat we dit toch maar weer gefikst hebben zonder blijvende blessures opgelopen te hebben en plannen makend voor het seizoen dat gaat komen.

  ………………….was er een zorgeloze zonnige zondag, een Oranjewoud, trainers, 80 hardloop schoenen, “lycra” in diverse kleuren, koffie, taart en de Fryske Skivereniging met een harde kern die van geen wijken weten wil. Geen Covid 19 houdt ze tegen, geen wind en regen mag ze deren en geen kilometer is er een teveel. Die Fryske Skivereniging is er nog en lang mag ze leven.

 Peter Dekker

 

Chocoloop Tytsjerk 2020

Op 15 februari om 9.30 uur was het weer zo ver, de chocoloop. In het mooie Vijverpark hebben we een route uitgezet. Ongeveer 2 km konden 19 enthousiaste hardlopers en wandelaars zich uitleven door de Groene ster, en natuurlijk diegene die graag het mooie flora en fauna probeerden te vangen met hun camera, Eddie en Martin hadden de smaak te pakken en gingen ervoor door 5 rondjes te lopen.

Wind was wel aanwezig maar geen spelbreker. In het paviljoen konden we onder genot van koffie/thee of chocolademelk en appeltaart even napraten. Als een kers op de taart konden we ook nog de Expositie “It Ljocht yn it Tsjuster” bekijken. De schoonheid van de Groene Ster is door Marja Dijkstra kunstig weergegeven met een serie houtskooltekeningen.

De tekeningen stonden grotendeels tentoongesteld in de glazen expositieruimte. Omdat de poëzieroute in het Vijversburg was, een klein gedichtje over sprokkelhout.
 dwaalster vijversburg
De dwaalster onderdeel van de route
Sprokkelhout
Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen
Kijk eens in de poppetjes van mijn ziel
Wat kan je daar zo tegenkomen
Gelukkig en verdrietig zijn
Veel liefde en geen haat
Utopia’s dromerij
Een wereld in harmonie,
Samenhorigheid, gelijkheid
Symfonie van positieve dingen
Blije zaken die mijn hart doen springen
Gesprokkeld in een winterkoud roverwoud.

Veel liefs Bas, Alke en Monique

Onderstaande foto's zijn gemaakt door Neeltje Valkhof

Contact

Contact gegevens:

Skiverenigingfryslan.nl

  e-mail

logo

Ervaren

Wilt u:

  • Lekker bewegen dicht bij huis?
  • In een goede conditie de winter door?
  • Gezellig sporten in groepsverband maar wel op uw eigen niveau?                               
  • Sportief ontspannen in de mooie bossen van Friesland?
  • Ook mensen die niet skiën zijn bij ons aan het juiste adres voor algemene conditie- en looptraining.

Dan bent u bij Skivereniging Fryslân aan het goede adres.

Uiteraard bent u van harte welkom om een keer vrijblijvend mee te trainen.

 

Linken

 

nsv

 

© 2019 Skivereniging Fryslân | Webdesign B.Bouma

NAAR BOVEN