Zaterdag 28 maart 2020 ……

Stanialoop 2020


Is de dag waarop we de jaarlijkse seizoensafsluiting hadden kunnen vieren, als het coronavirus de wereld nu niet zo ongelooflijk hard in zijn greep had gehouden. Het zijn stormachtige en tegelijk onwerkelijk stille tijden. Beklemmend en ongrijpbaar.

De feestelijke seizoensafsluiting van vorig jaar staat nu ineens in een heel ander perspectief, evenals veel andere dingen die zo vanzelfsprekend waren, maar dat nu plotseling niet meer zijn. Toch blijft er genoeg moois over om van te genieten, vooral als je het geluk hebt gezond te zijn, in een mooie omgeving te wonen en tot dusver nog enige bewegingsvrijheid te hebben. Verdrietig genoeg is dat niet voor iedereen weggelegd.

Dat de Stanialoop dit jaar vanwege het coronavirus is afgelast, is een verstandig besluit. Het kan gewoon niet anders. Staniastate ligt voor mij om de hoek en daarom maak ik vanmorgen een (beeld)verslag van het parcours dat we met z’n allen hadden kunnen lopen, ware het niet dat ...

Vanaf het vrijwel verlaten parkeerterrein ga ik op deze mooie, maar nu in meerdere opzichten koude voorjaarsdag, naar de denkbeeldige start- en finishplek, loop via het voorste deel van het Staniapark over de karakteristieke houten brug en vervolg de route naar de uitgang van het park. De prachtige stinsenflora staat volop in bloei en is een lust voor het oog. Op het pad langs het Staniapark – de Reade Singel – maken drie mensen een praatje met elkaar – een bijna zeldzaam verschijnsel in deze bizarre tijden.

Ze houden zich keurig aan de huidige spelregels en staan op gepaste afstand van elkaar. In de verte is al te zien dat er niet genoeg ruimte is om hen te passeren, dus moet ik even wachten. Nadat er weer vrije doorgang is, vervolg ik mijn weg naar het nog authentieke zandpad, een van mijn favorieten in deze fantastisch mooie omgeving. Een heel eind verderop passeer ik twee eenden die stil voor zich uit staan te kijken, alsof ze deze laatste zaterdag van maart iets leuks moeten missen…

Mooi voor een foto, evenals het eerste frisse voorjaarsgroen op een aantal bomen en struiken. Nieuwe hoop voor betere tijden. Later op de route kom ik een bekende tegen; we denken om elkaar of zoals ze in Oostenrijk zeggen: “Denk um Dich, denk um mich.” Terug in het park kies ik de route achter het Staniagebouw langs. De sfeervolle, maar nu lege tuinzaal, geeft een bijna melancholieke weerspiegeling in het stilstaande water. Vandaag geen bedrijvigheid, geen gezelligheid, geen mooie verhalen over en weer, geen terugblik op het afgelopen seizoen en geen koffie met heerlijk appelgebak. 

Bij de finishplek schrijf ik … 28.03.2020 … en loop naar de tuinzaal ………Gesloten ……………..

Ook dit jaar hadden we allemaal weer gerekend op een prachtige seizoensafsluiting met als slagroom op de taart de mededeling dat de vereniging niet hoeft te worden opgeheven, maar dankzij een aantal leden die de schouders er samen onder zetten,  kan blijven voortbestaan. Top!

Laten we hopen dat de coronacrisis vroeg of laat weer voorbij zal zijn en dat we volgend jaar en de jaren daarna het trainingsseizoen weer gezamenlijk zullen kunnen afsluiten.

Ten slotte wens ik iedereen alle goeds.

Sjoerdtje Mulder, OentsjerkContact

Contact gegevens:

Skiverenigingfryslan.nl

  e-mail

logo

Ervaren

Wilt u:

  • Lekker bewegen dicht bij huis?
  • In een goede conditie de winter door?
  • Gezellig sporten in groepsverband maar wel op uw eigen niveau?                               
  • Sportief ontspannen in de mooie bossen van Friesland?
  • Ook mensen die niet skiën zijn bij ons aan het juiste adres voor algemene conditie- en looptraining.

Dan bent u bij Skivereniging Fryslân aan het goede adres.

Uiteraard bent u van harte welkom om een keer vrijblijvend mee te trainen.

 

Linken

 

nsv

 

© 2019 Skivereniging Fryslân | Webdesign B.Bouma

NAAR BOVEN